top of page
< Back

Darmkrampjes zitten niet alleen in de darmen en daarom kan de Osteopaat uitkomst bieden

Darmkrampjes kunnen een grote impact hebben op de eerste weken van je baby. En niet te vergeten wat voor impact dit heeft op kersverse ouders. Je leest vaak dat het erbij hoort en je de voeding moet veranderen, druppeltjes probiotica of Infacol moet geven. Tegelijkertijd hoor je dat dit vaak niet afdoende helpt. Een Osteopaat kan bij darmkrampjes helpen. Darmkrampjes zitten namelijk niet alleen in de darmen. Een baby die last heeft van darmkrampjes kan huilen (of krijsen), balt zijn vuistjes en kan zich overstrekken door de spanning. En ze komen vanuit het niets opzetten en vinden vaak plaats aan het einde van de dag. Soms kan je het zelfs horen borrelen in het buikje van je baby en komen er veel scheten en boeren vrij.
Meestal is de eerste gedachte dat krampen komen door de voeding en lees je dat de darmen van je baby nog onrijp zijn. Ouders die ik in mijn praktijk zie, hebben vaak al verschillende voedingen geprobeerd of zijn met de borstvoeding gestopt. Natuurlijk heeft de voeding van je baby te maken met de krampjes, maar het ontstaan van krampjes en waarom ze meestal beginnen vanaf een week of 6, ligt iets complexer.
Eigenlijk klopt het niet om de darm ‘onrijp’ te noemen. Beter zou zijn om te zeggen dat de darmen nog volop in de ontwikkeling zijn. Maar de darm is niet de enige die nog in ontwikkeling is. Ook de hersenen van je kleintje zijn zich aan het ontwikkelen. Vergeet daarnaast het verteringsstelsel, wat vooraf gaat aan de darmen niet, zoals de mond, slokdarm en maag. De Hersenen van je baby
Alle belangrijke beslissingen worden hier genomen. Ook die over de processen die in het lichaam plaatsvinden waarvan we niet merken dat deze gaande zijn. Zoals je ademhaling, het kloppen van je hart en dus ook je vertering. Voor een baby is voeding tot zich nemen nog een relatief nieuw proces. Onze grote mensen hersenen zijn gewend aan deze processen, maar bij een pasgeboren baby worden alle prikkels van de vertering nog bewust waargenomen. De hersenen van je baby moeten de prikkels nog leren filteren. Elk bubbeltje gas wordt waargenomen en geregistreerd, waarvan wij niet eens bewust zijn dat het gebeurd. Maar wees gerust, want doordat je baby dit doormaakt, leren de hersenen om prikkels vanuit het lichaam te scheiden in welke wel belangrijk zijn en welke genegeerd kunnen worden.
Logisch eigenlijk, dat daarom die darmkrampjes vooral aan het einde van de dag voorkomen. In de praktijk zeg ik ook wanneer ik merk dat baby’s niet meer goed reageren op mijn behandelprikkels, dat het prikkelbakje vol is. Dit is dus eigenlijk ook aan het einde van de dag aan de hand.
Juist omdat baby’s nog zo open staan voor alle indrukken en prikkels, kan dit aanleiding geven tot een directe emotionele reactie wat zich uit in huilen. Andere opties heeft je baby niet om zijn ongemak duidelijk te maken. Voor een baby is huilen een manier om stress te ontladen, mede omdat tranen cortisol (stresshormoon) bevatten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het huiluurtje aan het einde van de dag. De darmen van je baby
Zoals net gezegd, zijn de darmen van je baby nog vol in ontwikkeling. Het verteringsstelsel is meer dan alleen een holle buis waar de voeding door gaat en opgenomen wordt.
De darmen hebben een enorm oppervlak. Hier bevinden zich veel verschillende cellen en zenuwen en vindt chemie plaats onder invloed van hormonen. De darm is daarmee het grootste sensorische orgaan van het lichaam, wat weer verklaard waarom de prikkels van de darmen zoveel invloed hebben op de hersenen van je baby. Daarnaast bevinden er zich bijna 40 biljoen bacteriën, er krioelen ziekteverwekkers rond en er worden voedingsstoffen getransporteerd en opgenomen. En al deze nieuwe dingen moet je baby zowel in zijn buikje als in zijn koppie verwerken. Hoe een Osteopaat kan helpen
Een Osteopaat behandelt zowel de oorzaak als het gevolg. In het geval van je baby behandelt de Osteopaat zowel de darmpjes als het zenuwstelsel, maar indien nodig ook de andere weefsels die invloed hebben op het ontstaan van de darmkrampjes.
Wat ik vaak zie in de praktijk is dat door de ontwikkeling van de darm, de darm gespannen raakt. Ouders benoemen die vaak als het harde buikje wanneer hun baby krampjes heeft. Door middel van zachte technieken kan de Osteopaat deze spanningen wegnemen. Een darm bestaat namelijk voor een groot deel uit spiervezels. En net als de spieren in je schouders kunnen gaan vastzitten, kunnen de spiervezels in je darm dit ook.
Daarnaast bevinden zich in het verteringsstelsel van je baby verschillende overgangen en kleppen. Het meest bekend is het maagklepje wat bij baby’s nog niet volledig is ontwikkeld waardoor een baby gemakkelijk voeding terug kan geven. Wanneer deze overgangen en kleppen niet goed functioneren, kan er een probleem ontstaan in het transport van de voeding en van de ontlasting. De Osteopaat kan deze losmaken waardoor baby’s minder spugen, minder krampjes hebben en beter kunnen ontlasten.
De Osteopaat heeft ook technieken waarmee het zenuwstelsel tot rust gebracht kan worden. Wanneer de hersenen van je kindje moeite hebben met prikkels filteren en verwerken, kun je dit merken aan dat je kindje snel(ler) overprikkeld raakt. Een belangrijk onderdeel wat de Osteopaat behandelt is het complex tussen de schedelbasis en de eerste nekwervels. Wat kan je zelf doen tegen darmkrampjes?
Een tip die ik vaak meegeef aan ouders is veel huid-op-huid contact in periodes van darmkrampjes. Door het huid-op-huid contact maakt je baby oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd, aan. Dit werkt bij baby’s bij uitstek pijnstillend. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Mail naar hendrieke@gorteosteopathie.com of bel 06-11394226 Een afspraak maken kan ook online op www.gorteosteopathie.com

Darmkrampjes zitten niet alleen in de darmen en daarom kan de Osteopaat uitkomst bieden

Darmkrampjes kunnen een grote impact hebben op de eerste weken van je baby. En niet te vergeten wat voor impact dit heeft op kersverse...

bottom of page