top of page
  • Foto van schrijverHendrieke Gorte

Reflexi Integratie bij een baby van 9 weken oud

(Borst)voedingsproblematiek en reflex integratie

Deze week maakte ik kennis met Flora van 9 weken oud. De tongriem van Flora was gekliefd in de kraamweek door een verloskundige en dit was nogmaals herhaald toen ze 7 weken oud was in de Tongriemkliniek in Groningen wegens littekenweefsel. Ouders hadden beide keren de huiswerkoefeningen goed gedaan, maar helaas hadden beide keren klieven niet het gewenste effect. Flora bleef onrustig aan de borst: Niet willen/kunnen aanhappen, loslaten, de borst niet goed leeg drinken, veel lucht binnen krijgen tijdens het voeden, lekken en vervolgens altijd onrustig na de voeding. Met de fles ging het niet veel beter, maar moeder wist in ieder geval wel welke hoeveelheid Flora had gedronken.

Flora was al 3 keer eerder bij 2 verschillende osteopaten geweest. Het ging dan een aantal dagen iets beter, maar alsnog niet het blijvende resultaat.

Tijdens mijn anamnese was de (borst)voedingsproblematiek de hoofdhulpvraag, maar Flora gedijde eigenlijk helemaal niet goed. Overdag deed ze hazenslaapjes in de draagzak bij mama, maar mama moest het niet wagen om haar proberen weg te leggen in de box. Wanneer je nog 2 dochters rond hebt lopen, is dit niet gemakkelijk.

Eén geluk was dat Flora ’s nachts al doorsliep. Na veel huilen en onrust, sliep ze vaak in om half 11 en kon ze slapen tot 6 uur ’s morgens.

 

Als papa Flora uit de maxi-cosi haalt, kijken 2 strenge en priemende oogjes mij aan. Mama verteld dat de lachjes van Flora heel zeldzaam zijn. De vuistjes zijn gebald, met de duimen verstopt achter haar vingers. De teentjes zijn gebogen. Flora zit half rechtop bij papa op de arm, maar er is nauwelijks een hals te zien.

 

De zwangerschap ging eigenlijk zonder bijzonderheden, al is dit pittig met 2 andere kinderen. De bevalling ging snel. Deze begon met gebroken vliezen. Helaas had Flora in het vruchtwater gepoept, dus moest moeder naar het ziekenhuis. Hier werd met 5cm ontsluiting een oxytocine infuus aangelegd. Flora is 1,5 uur later geboren na een persfase van 13 minuten. Flora had een goede apcar score.

Flora kon het eerste uur na de geboorte bij mama blijven en aan de borst drinken om vervolgens weer naar huis te gaan.

 

Uit mijn lichamelijk onderzoek bleek dat Flora hypertone primaire reflexen heeft. Met name de Babinski, Babkin, Moro en Fear Paralysis reflexen zijn overactief. Ze had een gespannen middenrif, gespannen borstspieren, een gespannen overgang van maag naar dunne darm en een gespannen zenuwstelsel.


De Babinski reflex

De Babinski reflex is een voetreflex. Deze is belangrijk voor de circulatie van het hersenvocht en speelt een belangrijke rol wanneer een baby gaat tijgeren. Deze reflex is na de geboorte nodig om je af te kunnen zetten om naar de borst te kruipen. De Babinski reflex staat in verbinding met het kunnen open van de kaken, wat nodig is om een grote aanhap te kunnen maken aan de borst.

Mijn ervaring is in de praktijk is dat veel baby’s die bij mij komen met (borst)voedingsproblematiek, een probleem hebben met hun Babinski reflex. Het leren van deze reflex en integreren, is in mijn ervaring een zeer effectieve manier om de (borst)voeding soepeler te laten verlopen.

Bij Flora reageerde haar voetje met een buigbeweging van de tenen. Na het aanleren en integreren van de reflex, reageerde Flora zoals een baby normaliter zou moeten reageren op het stimuleren van de buitenzijde van de voet.


De Babkin reflex

De Babkin reflex kennen sommige moeders als het trucje dat je de handjes van je baby moet masseren tijdens de voeding om de zuigkracht te laten toenemen. Het Babkin reflex zit in het diepste punt van je handpalm. Wanneer je deze aan beide zijden stimuleert, opent de baby zijn/haar mondje en maakt een happende beweging. Bij stimulatie aan één zijde, draait de baby zijn hoofdje naar de desbetreffende zijde.

De Babkin reflex is verbonden met zuigen, slikken, kauwen en het gevoel van verzadiging. Daarnaast heeft de Babkin reflex effect op de micro bewegingen van verschillende schedelboten vanwege de tongpositie die door de Babkin reflex gestimuleerd wordt.

In de praktijk zie ik regelmatig ouders worstelen met de hoeveelheid voeding die zij hun baby moeten aanbieden. Het is altijd last om onderscheid te maken tussen honger en zuigbehoefte. Zeker wanneer baby’s een speen weigeren. Vaak zie ik bij deze baby’s een Babkin probleem.


De Moro en Fear Paralysis reflex: De Fight, Flight en Freeze reactie

Het grootste probleem van Flora zat in haar Moro en Fear Paralysis reflex. Dit zijn twee reflexen die invloed hebben op de HPA stress axis.

Bij een goede reflex van de Moro reflex (Fight en Flight), opent een baby zijn armen, handen en benen zich wanneer er een strekking plaatsvindt van de nek. Iedereen kent het wel dat wanneer je je baby neerlegt in bedje en hij/zij meteen wakker schrikt met open gesperde armpjes naar achteren en boven. Wanneer deze reflex hyperactief is, wordt een baby vaak ingebakerd. Om meer aan de oorzaak te werken, zou je er ook voor kunnen kiezen om de hersenen te leren om te Moro reflex minder actief te laten zijn.

Het Moro reflex heeft invloed op onze reactie op stress en de regulatie van onze stress hormonen. Over sommige baby’s wordt gezegd dat ze erg gevoelig zijn. Dit zijn vaak de baby’s met een hyperactieve Moro reflex. Het zenuwstelsel registreert prikkels als stress prikkels. Dit heeft invloed op de HPA stress axis.

 

De Fear Paralysis (Freeze reactie) wordt getriggerd door geluid, visuele stimulus of aanraking. De reactie is knipperen met de ogen of een beweging van de ledematen naar voren. De Fear Paralysis reflex heeft, net als de Moro reflex, ook invloed op de HPA stress axis.

 

Bij Flora zijn de Moro en Fear Paralysis reflexen in de war geraakt. Bij Flora zag ik dat zij de Moro reactie kreeg op een geluid. Dit verklaart mede waarom moeder Flora niet weg kan leggen. Deze 2 reflexen zijn bij Flora zo hyperactief, dat bij het minste of geringste geluid of beweging de Moro reflex geactiveerd wordt en ze schrikt.


Osteopathie in combinatie met reflex integratie bij baby’s

Naast het behandelen van de reflexen heb ik bij Flora het middenrif, de gespannen borstspieren, de overgang van maag naar dunne darm en het zenuwstelsel behandelt door middel van osteopatische technieken.

In de praktijk ervaar ik de samenwerking tussen osteopathie en reflex integratie bij baby’s en kinderen als een gouden combinatie. Enerzijds kun je reflexen minder goed integreren wanneer er weefsels niet ontspannen zijn. Anderzijds heeft het weinig zin om weefsels los te maken wanneer er reflexen hyperactief zijn die ervoor zorgen dat de weefsels weer terug gaan in hun stress positie.


Borstvoeding na reflexintegratie en osteopathie behandeling

Na de behandeling mocht moeder Flora van mij aanleggen. Ik ben geen lactatiekundige. Ik registreer wel zaken waar niet elke lactatiekundige rekening mee kan houden, omdat de meeste lactatiekundigen geen kennis en kunde hebben van primaire reflexen.

Zo ging de biological nursing houding niet lekker bij Flora. Dit klopte met mijn bevindingen in verband met de ‘Head Righting’ van Flora. In dit geval heb ik moeder geadviseerd eerst te starten te voeden in de Madonna houding. In deze houding is het hoofd van Flora meer ondersteund en dit maakt het voor Flora makkelijker om de tepel diep in de mond te krijgen met het aanhappen aan de borst.

Na mijn behandeling heeft Flora 20 minuten gedronken aan de borst. In het begin was het nog moeilijk, maar met een beetje hulp en advies, dronk Flora de eerste borst effectief en leeg. Toen we Flora probeerden weg te leggen op de behandeltafel, werd ze even wakker. Moeder kreeg het advies mee om haar eerst op de zijde te draaien in haar armen en vervolgens op haar zijde weg te leggen. Dit zorgt ervoor dat de Moro reflex minder snel geactiveerd wordt.

 

Moeder gaf aan dat Flora heel ontspannen aanvoelde. Ik heb de ouders huiswerkoefeningen meegegeven.

 

En nu hopen dat Flora de smaak te pakken heeft.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page