top of page

Hoofdpijn uit de nek, hoe een osteopaat helpt.

  • Foto van schrijver: Hendrieke Gorte
    Hendrieke Gorte
  • 24 apr
  • 5 minuten om te lezen
Nekpijn Hoofdpijn Gorte Osteopathie Barneveld

Vorige week zag ik een jongedame die constant hoofdpijn had, af en toe buikpijn had, veel nekpijn maar ook nogal een kort lontje had.


Hoofdpijn door spanning in de nek

Toen ik deze jongedame op mijn behandeltafel had liggen, voelde ik al aan haar voeten dat haar foot tendon guard gespannen was. De foot tendon tendon guard is dus een voetreflex die heel gespannen was. Dit is al een teken bij mij dat er iets in de fascia lijnen niet helemaal juist gaat. Vervolgens deed ik een paar technieken bij haar om eerst maar haar hersenstam tot rust te brengen. Ze vertelde aan mij dat ze al bij verschillende osteopaten, chiropractoren en fysiotherapeuten was geweest. Oh ja, en nog een oefentherapeut. Maar dat ze eigenlijk toch inmiddels wel een beetje verdrietig was dat niemand haar kon helpen en dat ze eigenlijk chronisch hoofdpijn had.


Hoofdpijn en nekpijn als gevolg van buikspanning

Nadat ik haar voetreflex had behandeld en de hersenstam tot rust had gebracht, kwam ik bij haar buik aan. De reden dat ik eerst haar reflexen en haar hersenstam heb behandeld, is dat ik al aan haar ogen en haar hele houding kon zien dat haar hersenstam flink onder druk stond. Wanneer ik meteen haar darm was gaan behandelen dan had dit weinig of minder effect. De nervus vagus komt uit de hersenstam en de nervus vagus gaat naar de darmen. De nervus vagus wordt ook wel de rust zenuw van je lichaam genoemd. Wanneer de nervus vagus zijn functie niet goed kan uitvoeren, dan hebben de buikorganen niet de juiste zenuw aansturing. Daarom is het eerst belangrijk dat je de bezenuwing tot rust brengt voordat je het doelorgaan wat je wil gaan behandelen onder handen neemt.


Het buikvlies en de darmen kunnen hoofd en nekpijn veroorzaken

Het deel van de darmen wat het meest gespannen was, was de overgang van de dunne naar de dikke darm. Dit wordt ook wel de ileocaecale klep genoemd Deze bevindt zich rechtsonder in de buik. Eigenlijk is het raar dat dit een klep wordt genoemd, omdat het er eigenlijk meer uitziet als een soort kringspier. Een kringspier gaat open en dicht wanneer er voedsel getransporteerd moet worden of in het geval poep Je kunt je voorstellen wanneer zich er teveel spanning op deze kringspier bevindt, dat de dunne darm de ontlasting niet goed of optimaal kan doorgeven aan de dikke darm. Er ontstaat dus eigenlijk een transport probleem. Vroeger (of eigenlijk tot een paar jaar geleden) werd gedacht dat de nervus vagus eenrichtingsverkeer was. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de nervus vagus ook zenuwsignalen van de organen terug kan sturen naar de hersenstam. Je kunt je wel voorstellen dat bij deze jonge dame de hersenstam veel zenuwsignalen van een gespannen darm terug ging stuurde naar de hersenstam. Dit zorgde voor een overprikkeld systeem, met mogelijk als gevolg hoofdpijn.


Er zat flinke spanning op het buikvlies, ook wel het peritoneum genoemd. Dit buikvlies is ook een onderdeel van het faciaal systeem van het lichaam en kan dus zorgen voor spanning in de nek vanuit het faciaal systeem. Die foot tendon guard waar ik het eerder over had is een resultaat van het spanning in het fasciaal systeem. Er is dus een mogelijkheid dat de spanning in het buikvlies de hyperactieve foot tendon guard reflex veroorzaakte.Het buikvlies, oftewel het peritoneum, wordt bezenuwd door de nervus phrenicus. De nervus phrenicus vindt zijn oorsprong vanuit de derde tot en met vijfde nekwervel.


Wat een osteopaat doet bij nekpijn door het middenrif

Toen ik In de bovenbuik aankwam bij deze jongedame voelde ik ook een enorme spanning. Vooral in het middenrif. Het middenrif wordt ook geĆÆnnerveerd door de nervus phrenicus. Dus waarschijnlijk was de nervus phrenicus nogal (hyper)actief in het aansturen van de spieren. Ik heb dus samen met het buikvlies meteen het middenrif oftewel het diafragma losgemaakt. Het was overigens niet makkelijk om de buik te behandelen bij deze jongedame. Er zat een enorme afweerspanning rondom de buik en ze werd er ook een beetje ongemakkelijk van als ik haar buik probeerde aan te raken. Ik probeerde daarom wat grapjes te maken met haar moeder en met haarzelf om haar te laten lachen. Toen zij moest lachen om de grapjes ontspande de buik en kon ik mijn slag slaan om het buikvlies ontspannen te maken .Deze techniek pas ik ook heel vaak toe bij kinderen. Ik blijf dan wel constant letten op andere lichaamstaal zoals voetreflexen en pupillen om grenzen te respecteren.


Osteopathie, houding en hoofdpijn

Aan de houding van deze jongedame zag ik al dat er ook veel spanning zat rondom de bovenkant van de borstkas. Dit is ook niet gek als je buikvlies, je middenrif en je fasciaal systeem constant alles naar beneden trekt terwijl je door je nekpijn je schouders het liefst in je oren wil steken. Ik heb de ribben gemobiliseerd. Gezien de staat van haar hersenstam en verdere zenuwstelsel heb ik er bewust voor gekozen om hele zachte unwinding technieken te gebruiken. Dit zijn technieken die eigenlijk nooit geen pijn mogen doen.


Wervelblokkades en hoofdpijn

Wat inmiddels wel in de lijn der verwachting lag was dat er zich veel nek blokkades zich voordeden. Vooral de derde nekwervel was mega mega mega gespannen en geblokkeer. Deze wervel kon zich dus ook amper bewegen bij rotaties en bij buig en strek bewegingen. Wanneer ik haar rechter linkeroor naar haar linkerschouder wilde bewegen en ik alleen wilde voelen naar de beweging en spanning rondom deze derde nekwervel, schoot de jonge dame bijna van de behandelbank af.

Ik heb ervoor gekozen om die derde nekwervel eerst even met rust te laten en eerst haar eerste en tweede nekwervel te behandelen ten opzichte van haar schedel basis. In deze laatste loopt ook de uitgang van de nervus vagus. Door zachte technieken te gebruiken op de schedelnaden en op de zenuwstructuren, kwam er steeds meer bewegingsvrijheid in haar nek. Deze laatste technieken kostten behoorlijk wat tijd.


Cranio-sacrale therapie binnen de osteopathie

Een onderdeel van de osteopathie is ook de behandeling van het craniosacrale systeem. Ik heb een aantal technieken gebruikt om de spanning los te laten van het craniaal systeem. In dit craniaal systeem bevinden zich namelijk ook de hersenen en ook die welbekende hersenstam.

En als laatste ben ik tijdens mijn behandeling terug gegaan naar die vaste derde nekwervel. Heel voorzichtig heb ik wat mobilisatie technieken gedaan bij de derde nekwervel. Ik heb er voor bewust voor gekozen om geen harde technieken, zoals het kraken, te gebruiken. Dat zou namelijk naar mijn mening veel te veel negatieve impact hebben op het zenuwstelsel van deze jongedame. En dit was bij andere behandelaren al vaker gedaan en had dus niet genoeg geholpen.

Een paar dagen later had ik nog eens contact met de moeder van de jongedame en vroeg ik hoe het gegaan was. Ze had de nacht na de behandeling heel goed geslapen en was eigenlijk zo goed als zonder hoofdpijn opgestaan. Ze was ook voor de verandering ā€˜s ochtends eens vrolijk wakker geworden. Ik denk dat ik deze dame binnenkort nog wel weer terug ga zien en ik hoop dat we deze zachte en complete behandelwijze voort kunnen zetten. En dat zij hopelijk na een aantal behandelingen geen hoofdpijn meer zal hebben en dat haar zenuwstelsel veel meer tot rust kan komen.


Zelf ook al langere tijd van hoofdpijn en vermoedt u dat uw nek hierin een rol speelt? Dan kan het nuttig zijn om eens contact met een osteopaat op te nemen. Bij Gorte Osteopathie bekijken en behandelen we u van top tot teen. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, kan het dus zelfs zijn dan uw voeten effect hebben op hoe uw hersenen de darmen aansturen.

U kunt uw afspraak eenvoudig maken via de online agenda. Belt u liever? Dan zijn wij te bereiken op 0342 234 412. U kunt ons ook per email bereiken via info@gorteosteopathie.com.





ComentƔrios


bottom of page