top of page
  • Foto van schrijverHendrieke Gorte

Het middenrif: waarom is juiste deze zo belangrijk?

Wie wel eens bij mij onder behandeling is geweest, heeft mij vast wel eens horen praten over het middenrif (respiratoir diafragma). Veel van hen zijn zich er alleen niet bewust van, hoe belangrijk deze is. Maar waarom is het juist zo belangrijk dat het middenrif goed beweegt en soepel is?

Het middenrif ligt tegen verschillende organen aan. Door het op en neer bewegen van het middenrif worden deze organen gestimuleerd om hun taak uit te voeren. Zo kan een gespannen middenrif er bijvoorbeeld voor zorgen dat de maag beïnvloed wordt in het aanmaken van maagzuur (dus te weinig of te veel maagzuur) en kan brandend maagzuur ontstaan. Een ander voorbeeld is dat het middenrif de darmfunctie kan stimuleren.

Je kan pas goed en diep ademhalen, als je een beweeglijk en soepel middenrif hebt. Deze ‘diafragmale ademhaling’ heeft een positief effect op ontstekingsmediatoren in het lichaam. Dit effect heeft een positief effect op het immuunsysteem en zorgt voor het verminderen van ontsteking. Het middenrif wordt bezenuwd door de nerves phrenicus. Deze komt uit de 3de tot en met 5de nekwervel. Dit betekent dat wanneer je nekklachten hebt en er een blokkade zit in één van deze nekwervels, dit kan zorgen voor een gespannen middenrif. Andersom werkt dit ook: een gespannen middenrif (de oorzaak kan verschillend zijn) kan ook nekklachten veroorzaken door deze zenuw. Het lichaam bestaat uit verschillende horizontale diafragma’s: de schedelbasis, de rompingang, het respiratoir middenrif en bekkenbodem. Deze werken als een soort waterpassen en signaleren of het lichaam ‘recht’ staat. Als het middenrif aan één zijde gespannen is, reageren de andere waterpassen en kan er een bekkenklacht of hoofdpijn ontstaan. Het middenrif hecht vast aan je ribben, maar ook aan je wervelkolom: aan de 12de borstwervel tot de 3de wervel van de onderrug. Bij een gespannen middenrif kunnen deze wervels niet goed bewegen en moeten andere wervels deze beweging compenseren. Deze laatste wervels worden als het ware overbelast waardoor er rugklachten kunnen ontstaan. Er zijn nog tal van andere redenen waarom juist het middenrif in ons lichaam zo belangrijk is, maar graag geef ik een kort inzicht dat het belangrijk is om goed door te ademen en u weet waarom ik graag in het middenrif ‘por’ om deze beweeglijk en soepel te krijgen en te houden.
761 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page