top of page
Veel gestelde vragen
Wat doet een osteopaat?
Een osteopaat behandelt zowel het orgaansysteem, musculoskelataal als het zenuwstelsel en nog belangrijk: De relaties hiertussen en hoe ze bij elkaar klachten kunnen veroorzaken of in stand kunnen houden.
Een osteopaat kan verschillende technieken toepassen. Bij volwassenen kunnen dit zachte technieken zijn, maar ook hardere technieken zoals het in de volksmond bekende kraken. Bij baby's en kinderen gebruiken de osteopaten bij Gorte Osteopathie alleen zachte technieken.
Wanneer vaders vragen wat ik eigenlijk doe, zeg ik vaak dat het neerkomt op een beetje duwen en trekken aan de verschillende weefsels. Echter moet je wel heel goed weten waar en wanneer je duwt en trekt en hoeveel kracht je moet gebruiken. Vooral bij het werken bij baby's en kinderen is dit echt 'fingerspitzengefühl'.
Omdat het heel zachte technieken zijn, lijkt het soms alsof de osteopaat niets doet. Vooral bij baby's en kinderen gaat het om minuscule bewegingen. De weefsels, zoals organen of spieren zijn bij baby's vele malen kleiner dan bij volwassenen, mede daarom zijn de bewegingen zo klein.
De osteopaat gebruikt manuele technieken. Dit wil zeggen dat wij met onze handen werken. Toch kan het zijn dat u oefeningen van de osteopaat meekrijgt om het krijgen van klachten te voorkomen of het effect van de behandeling te vergroten.
​
Hoe ziet een osteopathie consult of behandeling eruit?
Nadat u uw afspraak heeft gemaakt en bevestigd is (let op, uw bevestiging van de afspraak kan in uw spam terecht komen), krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Dit gaat via ons online systeem waarin u een account aanmaakt en vervolgens kunt de vragenlijst invullen. Na het invullen van de vragenlijst dient u de vragenlijst op te slaan onderaan de vragenlijst.Deze vragenlijst geeft veel informatie en zodoende blijft er meer tijd over voor het onderzoeken en behandelen.Bij binnenkomst krijgt u nog een aantal verdiepingsvragen op basis van de vragenlijst. Wanneer u een vervolgconsult heeft, kunnen wij u vragen hoe u op de vorige behandeling gereageerd heeft of hoe het nu met uw klachten is. Het staat u natuurlijk ook altijd vrij om te vertellen wat u nog graag aan ons kwijt wil of wanneer u dingen wilt vertellen die niet in de vragenlijst stonden.Vervolgens kunt u zich uitkleden. Uw ondergoed blijft altijd aan. Wanneer u zich liever niet uitkleedt, respecteren wij dit. Doe dan gelieve geen strakke kleding aan. Bij de behandeling bij een baby blijven de kleertjes bijna altijd aan. Dit in verband met dat de kleertjes soepel zijn. Daarnaast valt een baby regelmatig in slaap tijdens de behandeling, het zou jammer zijn als de baby weer wakker zou worden door het uit en/of aankleden.Daarna vindt het onderzoek plaats. De osteopaat onderzoekt of er zich spanning bevindt de verschillende systemen van het lichaam. U kunt aangeven wat en wanneer een onderzoekstechniek pijn doet.Na het onderzoek kan de osteopaat u een update geven wat zij gevonden heeft.Vervolgens vindt de behandeling plaats. De osteopaat gebruikt verschillende technieken om de gespannen weefsels en blokkades op te lossen.Na de behandeling kunt u zich weer aankleden.U krijgt mondeling verslag van de osteopaat wat zij gedaan heeft en wat u voor na-reactie kan verwachten van de behandeling en wanneer de osteopaat u adviseert om een vervolgafspraak te plannen.Als laatste kunt u betalen per pin en krijgt u de factuur direct per mail.
Welke technieken gebruikt een osteopaat?
Een osteopaat gebruikt verschillende technieken. De meest gebruikte technieken staan hieronder beschreven:
-
Manipulatie: Dit omvat het toepassen van gecontroleerde, snelle bewegingen op gewrichten of wervels om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.
Deze manipulatie wordt niet gebruikt bij baby's en kinderen. -
Mobiliseren doen we door middel van langzame en geleidelijke bewegingen van gewrichten, spieren en weefsels om de beweging te vergroten, spanning te verminderen en de functie te herstellen.
-
Myofasciale release: Dit is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op de spieren en het omringende bindweefsel (zoals fascia) om spanning en spierknopen te verminderen, de doorbloeding te verbeteren en de spierfunctie te herstellen.
-
Stretching en rekken: Osteopaten kunnen verschillende vormen van stretching/rekken gebruiken om de flexibiliteit en mobiliteit te vergroten, spieren te ontspannen en de beweging te verbeteren.
-
Zachte weefseltechnieken: Dit omvat zachte manipulaties en mobilisaties van spieren, ligamenten en andere zachte weefsels om pijn te verminderen, spanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
-
Functionele technieken: Deze technieken omvatten het actief betrekken van de patiënt bij bewegingen en houdingen om de functie en coördinatie te verbeteren en de natuurlijke genezingsprocessen te ondersteunen.
Om het effect van de behandeling te versterken of het voorkomen van klachten, kan het zijn dat u huiswerkoefeningen of advies met betrekking tot uw leefstijl meekrijgt.
Contact
Info
Gorte Osteopathie
Bloemendaallaan 41
3771 HT Barneveld
Hendrieke Gorte
NRO Lidnr. 10236 / AGB Code 90106521
Rianne Beijeman
NRO Lidnr. 10313 / AGB Code 90109543
Praktijk AGB Code: 90066727
Rekeningnummer NL56 KNAB 0258 2894 30
0611394226
Contact
Info
Gorte Osteopathie
Bloemendaallaan 41
3771 HT Barneveld
0611394226
Praktijk AGB Code: 90066727
Rekeningnummer NL56 KNAB 0258 2894 30
bottom of page