top of page
< Back

Lang over het A-dipoma doen: 2 jaar zwemles. Hoe osteopathie i.cm. reflexen kunnen helpen

Laurens is inmiddels 7 jaar oud en zit al 2 jaar op zwemles om zijn A-diploma te halen. Het lukt hem maar niet. Als een hondje zwemmen gaat beter, maar de schoolslag krijgt hij maar niet onder de knie. Zijn moeder had als tip gekregen om eens contact op te nemen met mij. Haar eigen zoontje ging na de behandeling van osteopathie in combinatie met een paar reflex integratie oefeningen met sprongen vooruit bij zijn zwemles, terwijl dat eigenlijk niet eens het probleem was waarvoor zij kwamen. Laurens is dysmatuur geboren. Zijn moeder denkt dat dit één van de redenen zou kunnen zijn waarom het allemaal soms wat langer duurt bij Laurens. Hij heeft moeite met zich langere tijd te concentreren. Zou hij daarom de 45 minuten zwemles niet volhouden? Hij is namelijk snel afgeleid. Als Laurens binnenkomt, mag hij eerst spelen met het speelgoed in de lade. Hij zit in de W-zit voor de lade een bloementuintje te bouwen. Ik vraag moeder of hij vaker in de W-zit zit? Moeders antwoord: Altijd. En tijdens het eten, zit hij altijd met zijn beentjes om de stoelpoten vastgeklemd. ‘Normaal’ op een stoel zitten, heeft Laurens nog nooit gedaan. Laat staan het stilzitten op een stoel. Ik vraag of Laurens getijgerd en gekropen heeft. Hij heeft dit even gedaan, maar hij trok zit met één arm voorwaarts. Symmetrisch tijgeren en kruipen deed hij niet. Vanaf het moment dat hij kon gaan zitten, schoof hij liever op zijn billen. Zijn moeder verteld dat hij altijd vale plekken op zijn broeken had door het billenschuiven. Zwemles en osteopathie Bij het lichamelijk onderzoek blijkt dat Laurens een heel stug bewegende nek heeft. Hij voelt aan als een schildpad, zo stijf zit zijn nek eigenlijk tussen zijn schouders geduwd. Ik vraag Laurens of hij zijn nek helemaal slapen kan maken, maar eigenlijk verandert er weinig als hij dit probeert.
Ook zit zijn rechter bekkenhelft vast. Het bekken kan niet goed naar voren en naar achteren kantelen. Ik vraag moeder of Laurens al nachtzindelijk is. Helaas heeft Laurens nog de helft van de nachten een plas in zijn luier. Bij het onderzoeken van zijn rug, kriebelt Laurens alle kanten op. Hij kan heel slecht tegen kietelen. Ik maakt Laurens zijn nek, bekken en rugspieren los. Daarnaast doe ik een aantal technieken die het zenuwstelsel wat tot rust brengen, zodat zijn nek minder strak komt te staan tussen zijn schouderbladen. Zwemles en reflex integratie Laurens heeft nog last van een actieve STNR. Dit is de symmetrische tonische nekreflex. Deze hoort eigenlijk niet meer actief te zijn na ongeveer 10 maanden, maar bij Laurens is deze nog actief. Deze reflex gaat over dat als je nek buigt, je heupen strekken. En wanneer je de nek strekt, je heupen buigen. Heel lastig voor Laurens wanneer je het hoofd boven water probeert te houden en daarmee je nek strekt, maar je heupen vervolgens automatisch buigen. Het kost Laurens veel meer moeite met zijn stijve nek om boven water te blijven dan iemand waarvan zijn nek niet stijf is. Moeder vraagt zich waarom Laurens dan nooit geklaagd heeft over nekpijn. Kinderen kunnen soms moeilijk aangeven waar ze last van hebben. Laat staan dat je dit onder woorden kunt brengen als je hier altijd al last van hebt gehad. Symptomen van een actieve STNR bij kinderen - Moeilijk kunnen concenteren - Niet gekropen hebben als baby - Lang doen over zwemles – met name met de schoolslag: het boven water blijven en de schoolslag afmaken - In de W-zit zitten - Moeite met het tegelijk aansturen van armen en benen - Kinderen die altijd op tafel liggen of juist onderuit gezakt zitten Er zijn nog meer symptomen in combinatie met andere actieve reflexen mogelijk. Osteopathie, reflexintegratie en zwemles Laurens heeft samen met zijn moeder huiswerkoefeningen gekregen om zijn nek en bekken los te maken en los te houden. Daarnaast moet hij thuis oefeningen doen om te werken om zijn STNR minder actief te laten worden. Hij zal hierdoor zijn armen en benen beter kunnen coördineren tijdens het zwemmen en zijn hoofd gemakkelijker boven water kunnen houden. Hendrieke is bij Gorte Osteopathie gespecialiseerd baby en kinderosteopaat. Naast haar specialisatie in baby's en kinderen, heeft zij diverse cursussen gedaan op het gebied van reflex integratie. Wilt u een afspraak maken omdat uw kind al lang over zwemles doet? Maak dan uw afspraak in de online agenda . .

Lang over het A-dipoma doen: 2 jaar zwemles. Hoe osteopathie i.cm. reflexen kunnen helpen

Laurens is inmiddels 7 jaar oud en zit al 2 jaar op zwemles om zijn A-diploma te halen. Het lukt hem maar niet. Als een hondje zwemmen...

bottom of page