top of page
< Back

Osteopathie en de rustzenuw, oftewel de nervus Vagus, van ons lichaam

Een aantal weken geleden ging ik naar het osteopathie congres. Met dit jaar de nervus Vagus als onderwerp. Wat sta ik toch telkens weer versteld van hoe bijzonder en geniaal ons lichaam in elkaar zit en hoe dit werkt. En bovenal: hoeveel invloed ik heb op het lichaam met mijn osteopathie behandeling. De nervus vagus Dit is onze tiende hersenzenuw, de n. X. Deze zenuw ontspringt in onze hersenen, maar daalt af via de nek, door onze hals naar de borstkas. Hij draait zich om onze slokdarm en gaat samen met de slokdarm door het middenrif. Hier gaat hij naar bijna alle buikorganen. Deze zenuw zijn grootste taak is om te zorgen voor rust in onze organen. In de praktijk leg ik vaak uit dat deze zenuw goed zijn werk moet kunnen doen om de vertering van mond tot kont goed te laten verlopen. In mijn specialisme, baby’s en kinderen, zie ik vaak dat het lichaam zich, bijvoorbeeld na een zware bevalling, in een stress modus bevindt. In deze stress modus kan deze vagus zenuw zijn werk niet goed doen, wat kan leiden tot verteringsproblemen. Dit is veelal het geval bij baby’s met reflux en overmatig veel krampjes. De osteopathie behandeling Om deze zenuw, de nervus vagus, goed zijn werk te kunnen laten doen, moet allereerst zijn verloop vrij zijn. Natuurlijk is een osteopathie behandeling geen standaard recept, maar er zijn een aantal weefsels in het lichaam die ik regelmatig behandel om deze zenuw te behandelen.
De schedelmembranen behandel ik vaak bij pasgeborene en jonge baby’s. Bij een vaginale geboorte, glijden de verschillende schedelbotten over elkaar heen en weer van elkaar af. Wanneer dit proces niet optimaal heeft plaatsgevonden, door bijvoorbeeld het gebruik van een vacuümpomp of het zetten van een knip, vind ik dikwijls spanning op de overgang van het occiput (achterhoofd) en de temporale botten (de schedelbotten aan de zijkant van het hoofd).
De nervus vagus gaat door de eerste en tweede nekwervel. Dit betekent dat wanneer er zich een blokkade bevindt in één of beide wervels, dit een grote invloed kan hebben op uw verteringsstelsel. Denk hierbij eens aan obstipatie.
Ik zie steeds baby’s in mijn praktijk die het vermoeden hebben van een probleem met hun tongriempje. Dit heeft vaak onder andere te maken met spanning rondom het tongbeentje. Deze bevindt zich in de hals. Ook bij deze baby’s zie je vaak dat de vagus zenuw zijn werk niet goed kan doen door spanning in het halsgebied, tongbeen en de tong zelf. Ik pleit er daarom voor om eerst een osteopaat te bezoeken voor een baby zijn/haar tongriempje wordt gekliefd of gelaserd. Meer over dit onderwerp lees je in mijn blog over osteopathie en de tongriem .
Het middenrif: zie ook mijn blog over het middenrif . Dit is een spier die de borstkas scheidt van de buik. De zenuw loopt hier samen met de slokdarm door. Bij kinderen met reflux, zie ik vaak een vicieuze cirkel ontstaan: De reflux prikkelt het middenrif en de slokdarm, hierdoor raakt de vagus zenuw ook van de leg. Deze kan de maag daardoor niet juist aansturen, waardoor er een disbalans ontstaat tussen de hoeveelheid voeding en aanmaak van maagzuur. Let wel: reflux is naar mijn mening een symptoom. Zoek naar de oorzaak van het ontstaan van reflux in plaats van het in eerste plaats te bestrijden met middelen zoals Johannes Brood Pitmeel en maagzuurremmers.
En als laatste moeten de organen behandelt worden die door de nervus vagus worden bezenuwd. De organen kunnen namelijk ook zorgen voor een verstoring in de nervus vagus. De nervus vagus stuurt namelijk signalen van de hersenen naar de rest van het lichaam, maar ook van het lichaam naar de hersenen. De osteopaat behandelt zowel de oorzaak als het gevolg, dus de n. Vagus en de organen. De baby’s en kinderen waarbij ik de nervus vagus behandel Bij ronduit de meeste van mijn patiëntjes behandel ik ook de nervus vagus. In rust groeit en ontwikkelt je kindje zich het beste. Veel klachten waarmee ouders zich melden, waarbij ik vind dat de nervus vagus zijn werk niet optimaal uit kan voeren zijn:
- Reflux (dit kan ook verborgen reflux zijn)
- Darmkrampjes
- Obstipatie
- Slecht slapen, met name hazenslaapjes. Veel ouders zullen dit herkennen dat hun baby goed slaapt bij hen op de arm, maar zodra ze weggelegd worden, ze binnen een paar minuten weer wakker worden.
- Borstvoedingsproblematiek
- Onrust Ook bij volwassenen kan de nervus vagus van de leg raken door bijvoorbeeld periodes van stress. Hierdoor raakt de aansturing van de organen verstoord. Je kunt dit herkennen aan:
- Men voelt zich rusteloos of gejaagd - De vertering is verminderd. Dit kan zich uiten in brandend maagzuur, moeizame stoelgang of obstipatie - Slecht slapen - Prikkelbaar zijn - Migraine - Hoofdpijn *N.B. veel zaken over de nervus vagus en zijn werking zijn een versimpelde weergave van de realiteit om het begrijpelijk te maken voor degene die geen osteopaat is.

Osteopathie en de rustzenuw, oftewel de nervus Vagus, van ons lichaam

Als Osteopaat heb je veel invloed op het zenuwstelsel en zijn werking. Dit blog gaat over de rustzenuw van ons lichaam: de nervus Vagus.

bottom of page