top of page
  • Foto van schrijverHendrieke Gorte

De slikreflex, kokhalzen en niet tot zit kunnen komen


Baby, spugen, kokhalzen, reflux, verborgen reflux, osteopathie, babyosteopathie

Timo kon niet zelfstandig tot zit komen. Hij was inmiddels 15 maanden oud. Zijn broer kon dit toen hij 8 maanden oud was, dus moeder vond het lang genoeg duren.

Timo kon al langzaam vooruit komen en het omrollen ging net, maar het tot zit komen bleef achter. Ook als zijn ouders hem neerzetten, viel hij na enkele seconden achterover.

Voorafgaande het consult, stuur ik ouders een vragenlijst toe. Hierin kwam naar voren dat Timo geen goede eetlust had. Hij dronk zijn flessen goed, maar vaste voeding kregen ze er amper in. Hij moest veel kokhalzen, zelfs bij papjes en prakjes.


Ik legde moeder uit dat er een relatie bestaat tussen het zelfstandig gaan zitten en eten van vaste voeding. Eigenlijk is een kind pas klaar voor vaste voeding wanneer hij zelfstandig tot zit kan komen, omdat een kind dan in staat is om in verticale positie, de voeding weer uit te spugen wanneer er stikgevaar dreigt. Dit is ook één van de redenen waarom tot het eerste levensjaar melk de hoofdvoeding is en vaste voeding bijvoeding is (Volgens de WHO - World Health Organization). De meeste kinderen zijn namelijk in staat om voor hun eerste levensjaar zelfstandig tot zit te komen.


Timo was heel stijf in zijn borstkas en had een blokkade in zijn bekken. Tijdens het gesprek met zijn mama zag ik hem tijgeren. Hij deed dit asymmetrisch en het omrollen ging verre van soepel. Het omrollen heeft een kindje nodig, voordat hij zelfstandig tot zit kan komen.


Ik heb Timo 2 keer gezien. De tweede behandeling had zijn moeder Timo neergelegd op zijn buik, maar binnen 5 seconden ging hij zelfstandig zitten. En bij het neerleggen van speelgoed, ging hij meteen weer op zijn buik liggen en tijgerde er symmetrisch vandoor.

Moeder vertelde dat hij 5 dagen na de behandeling zelfstandig tot zit kon komen. En hij verslikte zich niet meer. Hij at flink met de pot mee en at ’s morgens een heel broodje. Hij dronk ook al 2 flessen minder.


De enige die niet blij was met deze vooruitgang, was de grote broer van Timo. Hij zei dat Timo nu steeds achter hem aan kwam en zijn speelgoed afpakte.

27 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page