top of page
  • Foto van schrijverHendrieke Gorte

Sven drinkt slordig uit zijn fles en blijkt na 1,5 jaar een te korte tongriem te hebben


Baby, babyosteopathie, reflux, te korte tongriem, osteopathie, osteopaat

Inmiddels is de behandeling van Sven afgelopen, maar toch vertel ik ook graag het verhaal van Sven. Zijn ouders contacteerden mij toen Sven 1,5 jaar oud was. Hij was zo onrustig ’s nachts. Hij werd gemiddeld 6 keer per nacht wakker. Hij viel alleen maar terug in slaap met een fles.

Dan zou de slaapcoach zeggen: Slaapassociatie, afleren en doorslapen. Dit was bij Sven niet het geval.


Hij dronk vanaf de geboorte de flessen slecht en liet de helft langs zijn mond lopen. Moeder had graag borstvoeding willen geven in verband met haar eigen prikkelbare darm, maar na 8 weken kloven, spruw en kolven, kolven en kolven heeft ze hier een punt achter gezet.

Vast voedsel at Sven ook slecht. Aan zijn postuur zou je dit niet zeggen. Hij zat op de bovenste lijn van de curve, dus bij het CB werd zijn moeder niet serieus genomen. ‘Hij was dik zat, dus hij kon een paar nachten huilen zonder de fles te geven, wel lijden.’


Sven ging beter slapen na de behandeling, maar na een halve week, was Sven weer terug bij af. Tot de 3de behandeling Sven moe was en de praktijk bij elkaar schreeuwde. En zijn tong bleef beneden in zijn mond liggen. Bij mij gingen meteen alle bellen rinkelen en ik heb de tongriem beoordeelt aan de hand van de Hazelbaker Score. Ik ben, als osteopaat, niet de aangewezen persoon om een definitieve uitspraak te doen over of de tongriem te kort is of niet, maar bij verdenking hiervan, adviseer in contact op te nemen met de lactatiekundige (ook wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft).

Na doorverwijzing naar de lactatiekundige, zat Sven na 2 weken in de Tongriem Kliniek in Groningen.


Doordat Sven zo lang heeft moeten compenseren, had Sven na zijn behandeling bij de Tongriem Kliniek veel zaken die nog door de osteopaat opgelost moesten worden. Sven had een gefixeerd tongbeen, een blokkade van zijn 1ste, 2de en 3de nekwervel, een gespannen middenrif, blokkades in zijn overgang van de ribben naar de wervelkolom en een erge stijfheid in zijn borstkas.


In totaal had Sven 6 osteopathie behandelingen nodig. Zijn ouders zijn nu bezig om op liefdevolle wijze zijn flessen in de nacht af te bouwen. Hij eet flink met de pot mee en zijn ontwikkeling is in een versnelling gekomen.


Helaas zijn er (te) weinig zorgverleners die de juiste kennis, kunde en ervaring hebben met betrekking tot de tongriem en/of borstvoeding. Hendrieke heeft de specialisatiecursus gedaan voor ‘Osteopathie en een te korte tongriem’. Daarnaast staat Gorte Osteopathie op de lijst van specialistische therapeuten van de Tongriem Kliniek in Groningen. Kijk voor meer informatie over de Tongriemkliniek in Groningen op www.tongriem.com


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page