top of page
  • Foto van schrijverHendrieke Gorte

Zindelijkheid, bedplassen en Osteopathie

Bijgewerkt op: 16 dec. 2023

Hoe osteopathie in combinatie met reflexintegratie van de galantreflex uitkomst kan bieden.
Zindelijkheid, bedplassen, osteopathie, reflexintegratie, galant reflex

Soms lijkt het een onbegonnen strijd op je kind zindelijk te maken, met name het bedplassen kan een hele opgave zijn. Het lastige is vaak dat je op de zindelijkheid in de nacht weinig grip hebt. Je kan je kind nog laten plassen voor je zelf gaat slapen, maar wat wanneer je kind elke ochtend vroeg wakker wordt omdat het bed weer nat is. Dan kan reflexintegratie in combinatie met osteopathie oplossing bieden.


Normaliter heeft een kind rond de leeftijd van 3 tot 4 jaar het vermogen om controle te ontwikkelen over de blaas. Maar wanneer er zich spanning rond het blaasorgaan bevindt of wanneer de blaasreflexen overactief zijn, dan kan het een probleem zijn om zindelijk te worden. Laat staan nachtzindelijk. Dit kan zelfs op oudere leeftijd het probleem zijn. Denk hierbij maar eens aan tieners die nog in hun bed plassen.

Het ongecontroleerd urine verliezen kan grote impact hebben op het zelfvertrouwen op een kind. Wat als je niet mee durft op kamp of je moet eigenlijk een luier aan?


De galantreflex en zindelijkheid

Een interessante benadering van het niet lukken om zindelijk te worden, is de rol van de galant reflex en de integratie van deze reflex in de osteopathie.
Als we 's morgens uit onze diepere slaap komen, dan gaan we automatisch meer bewegen in bed. Wanneer de rug gestimuleerd wordt door druk (sensibele input) of beweging (motorische input), dan resulteert dit in een zijwaartse beweging van de rug (de schouder en de heup bewegen aan dezelfde kant naar elkaar toe). Wanneer de galant reflex overactief blijft, dan kan dit leiden tot een ongecontroleerd samentrekken van de blaas, dus plassen.

Als we 's morgens uit onze diepere slaap komen, dan gaan we automatisch meer bewegen in bed. Wanneer de deken over de rug glijdt, dan kan dit ervoor zorgen dat de galant reflex geactiveerd wordt. Dit kan dus bij een overactieve galantreflex zorgen voor bedplassen.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld strakke kleding. Het elastiek van een boxershort kan er net voor zorgen dat de overactieve reflex zorgt voor plassen. Dit kan ook het geval zijn bij kinderen die elke 5 minuten naar de wc lijken te gaan.

Of juist de kinderen die op school heel vaak naar de wc moeten. Vaak is het op school zo, dat de rugleuning zich net op de hoogte van de galant reflex bevindt.


Osteopathie en zindelijkheid

Een gespecialiseerd baby en kinderosteopaat die ook verdieping heeft gevolgd in de primaire reflexen kan een belangrijke rol spelen bij de verbetering van de controle van de blaas en zindelijkheid. Bij Gorte Osteopathie controleert de osteopaat eerst of er zich teveel of juist te weinig spanning in en rondom de blaas bevindt. Daarna kan de osteopaat checken hoe het is gesteld met de bezenuwing van de blaas en of het bekken wel goed kan bewegen. En of er andere weefsels meespelen die de zindelijkheid van de blaas belemmeren. De gespecialiseerde baby en kinderosteopaat kan ook de primaire reflexen checken. Welke reflex zorgt ervoor dat de blaas zich ongecontroleerd ledigt?


Wanneer er primaire reflexen ongecontroleerd werken, krijgt u huiswerkoefeningen mee die u elke dag of om de dag kunt doen. Het kan zijn dat u deze oefeningen samen met u kind moet doen, maar het kan ook zijn dat het oefeningen zijn die u kind zelf kan doen. Dit is afhankelijk van de ernst van de reflexen, maar ook van de leeftijd.


Het is belangrijk op te merken dat bedplassen en problemen rondom de zindelijkheid complexe problemen kunnen zijn. Check daarom eerst of er andere factoren zijn zoals blaasontsteking, die de zindelijkheidsproblemen kunnen veroorzaken.


Bij Gorte Osteopathie vindt u osteopaten die ook bekend zijn met reflexintegratie. Daarnaast is er een gespecialiseerd reflexintegratie therapeut.

Wilt u een afspraak maken? Kijk dan in de online agenda.

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page