In mijn praktijk zie ik dagelijks baby’s waarvan ouders vinden dat zij veel huilen en onrustig zijn. Toen mijn oudste zoontje zelf veel huilde, heb ik vaak opgezocht of hij een huilbaby zou zijn. Op elke site vond ik weer een andere definitie van wat een huilbaby was. En heel eerlijk, ik hield echt niet bij hoeveel uren hij huilde op welke dagen. Het was gewoon veel. Mijn moedergevoel zei dat er iets aan de hand was waarom hij zoveel huilde. Op het CB (consultatiebureau) werd ik voor mijn gevoel niet serieus genomen. Daar kreeg ik een folder mee voor gecontroleerd laten huilen en ik moest hem een schema aanwennen.
Heeft mijn huilbaby krampjes?
Mijn ervaring als gespecialiseerd baby en kinderosteopaat heeft mij geleerd dat ‘krampjes’ een containerbegrip geworden is. Het is vaak een dooddoener. Het wordt ouders verteld dat de krampjespiek rond de 6 weken ligt. Ik heb ernaar toe geleefd dat mijn zoontje 6 weken oud werd, want dan zou ik over de piek heen zijn en zou alles beter worden. Helaas was dit niet het geval. Het huilen bleef doorgaan.
Natuurlijk horen we het buikje van onze baby borrelen en kan een scheetje/windje of een flinke poeluier verlichting geven, waardoor we denken dat het huilen door krampjes komen. Daarnaast zijn er veel artikelen geschreven over de onrijpe darm van baby’s en dat hun krampjes ontstaan doordat hun darmwand zich nog moet ontwikkelen. Maar wist je dat eigenlijk nog nooit aangetoond is, dat het overmatig huilen en onrust bij baby’s echt wordt veroorzaakt door de darmen?
Heeft mijn huilbaby dan last van reflux?
Reflux komt in veel verschillende soorten en maten. Sommige baby’s schreeuwen bij een klein mondje of slikken de omhoog komende voeding weer terug. En sommige baby’s, de happy spitters genaamd, spugen een flinke hoeveelheid en geven er niets om.
Voor reflux zijn verschillende tips en tricks. Je baby omhoog houden na een voeding, het bedje aan het hoofdeinde omhoog zetten, ingedikte voeding (raad ik eigenlijk altijd af) of de voeding aanpassen. Als osteopaat zie ik vaak dat baby’s met reflux een transportprobleem hebben. Er is veel geschreven over dat de maagingang nog niet volledig ontwikkelt zou zijn, maar wist je dat de maaguitgang ook een belangrijke speler is in het veroorzaken van reflux? Wanneer er spanning rond de overgang van de maag naar de dunne darm zit, kan de voeding niet lekker doorstromen van de maag naar de twaalfvingerige darm. De voeding zoekt vervolgens de weg van de minste weerstand en dat is omhoog.
En dan heb je vervolgens reflux uitgesloten, maar je baby blijft onrustig en huilen. Je hebt misschien het voeden op vaste tijden al geprobeerd, zodat je kan uitsluiten dat je baby niet overvoed wordt. Maar wat als je borstvoeding geeft? Op mijn borsten staan geen maatstreepjes zoals een fles. Het gaat mijn persoonlijk aan mijn hart, als moeders al gestopt zijn met het geven van borstvoeding, omdat ze vertelt is, dat de fles meer rust gaat geven. Borstvoeding kan namelijk ook een troostmiddel zijn, wanneer je baby veel lichaamscontact nodig heeft of veel zuigbehoefte heeft zonder een speen te willen.
Je verwent je baby, je moet een schema, de wakkertijden aanhouden!
Persoonlijk heb ik deze redenen zo vaak gehoord van de oudere generatie. Het lijkt dat er vroeger minder onrustige en huilbaby’s waren dan tegenwoordig. Ik denk dat ik dit wel kan verklaren en zou hier een hele dag over kunnen praten.
De ontwikkeling van je baby begint natuurlijk al in de baarmoeder. De eerste bewegingen van je baby in je baarmoeder heten ‘Archetypes Movements’. De eerste grootste ontwikkelingssprong van een baby is rond de 8 tot 12 weken zwangerschap. In deze periode hebben we als moeders zijnde toch vaak ook een stressvollere periode. Persoonlijk vind ik stress zo negatief klinken, want eigenlijk zijn we in deze fase druk doende met de eerste echo’s en het vertellen aan familie en vrienden dat we in blijde verwachting zijn.
Deze activiteiten hadden eerdere generaties niet. Je kwam er vaak pas rond deze tijd achter dat je zeker wist dat er een kindje op komst was. Volgens bepaalde alternatieve geneeswijzers kan het krijgen van echo’s invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Persoonlijk durf ik hier geen uitspraak over te doen, maar wie zal het zeggen wat we nu misschien nog niet weten.
Dus tja, vroeger waren zwangerschappen nou eenmaal anders dan tegenwoordig. Ik denk zeker dat dit een invloed heeft op hoe onze baby’s tegenwoordig functioneren. Los staand van hoe de maatschappij anders is dan vroeger.
In sommige gevallen van onrustige baby’s kan een schema helpen om rust, regelmaat en reinheid terug te brengen als je zelf het spoor bijster bent. Mijn ervaring in de praktijk is helaas dat baby’s die overmatig huilen en onrustig zijn, niet in een schema te proppen zijn. Als je het gevoel hebt dat je aan het overleven bent, gaat een schema je niet helpen. De oorzaak ligt vaak dieper dan om de 3 uur voeden, wakkertijden respecteren en vermoeidheidssignalen herkennen.
Hyperactieve primaire reflexen, huilbaby’s en osteopathie
Bijna alle huilbaby’s in mijn praktijk hebben overactieve primaire reflexen. Dit betekend niet dat dit persé veroorzaakt is door de bevalling. Overactieve primaire reflexen zorgen er wel voor dat je baby geen rust kan vinden.
Een reflex is een beweging waar je geen bewuste invloed op hebt. Als volwassene hebben we ze ook, zoals je kniepeesreflex. In de praktijk leg ik het dan ook vaak zo uit: Hoe zou jij je voelen als ik elke 5, 10 of elk uur even je reflexen kom testen. Je wil net in slaap vallen en ik kom even met mijn reflexhamer langs en sla je kniepeesreflex aan. Of je wil of niet, je knie zal strekken. En je bent hierdoor weer klaarwakker of schrik je misschien zelfs wakker, terwijl je eigenlijk heel graag wilde slapen. Ik zou hier op den duur ook heel boos van worden.
Eén van de primaire reflexen die je misschien herkent bij je baby is het schrikreflex. Hieronder valt ook het Moro-reflex. Je baby gooit de armpjes omhoog en krijgt grote ogen. En begint vervolgens te huilen. Dit zijn ook typisch de baby’s die je bijna niet kunt wegleggen. Want zodra je baby met zijn kontje het matrasje raakt, wordt het Moro-reflex getriggerd en schrikt je baby weer wakker.
Een hyperactieve Babkin-reflex kan ervoor zorgen dat je niet meer kan herkennen of je baby honger of zuigbehoefte heeft. Ik hoor vaak van moeders terug dat hun kleine altijd wel kan drinken, maar vervolgens onrustig drinkt, veel de borst los aan het laten is en begint te huilen.
Wat doet een gespecialiseerd baby osteopaat bij huilbaby’s?
We kijken eerst of er blokkades zijn die het huilen veroorzaakt. Het probleem kan zich zowel in de spieren, botten, gewrichten of organen zitten. Het geeft niet dat je baby huilt tijdens de behandeling. Onze handen zijn dusdanig getraind dat we ook tijdens het huilen of krijsen kunnen voelen waar de blokkades zitten, al maken sommige baby’s het ons niet altijd makkelijk.
Tijdens onze behandeling passen we ook zachte technieken toe, die het zenuwstelsel laten kalmeren. Je kan je voorstellen dat wanneer het zenuwstelsel totaal van de leg is, het toe is aan een beetje ontspanning.
Daarnaast passen we bij Gorte Osteopathie technieken toe vanuit de Reflex Integratie. Je krijgt ook vaak oefeningen mee naar huis die je zelf bij de kleine kan gaan doen.
Elke baby is uniek. Daarom is er geen standaard behandeling op een onrustige of huilbaby te plakken.
Als je thuis zit met een erg onrustige baby of een huilbaby, dan wil je absoluut geen weken meer moeten wachten. Daarom hebben we bij Gorte Osteopathie spoedconsulten. Deze zijn mogelijk buiten openingstijden, zodat je snel terecht kwam. Mijn eigen ervaring, als moeder van een huilbaby, maar ook in de praktijk, is dat ouders pas contact opnemen als het water hun aan de lippen staat. Dan is elke dag die je moet wachten, een dag te veel.
Voor het maken van een afspraak, kijkt u in de online agenda.
Wilt u een spoedafspraak maken? Dan kunt u het best contact opnemen per mail. Wij nemen namelijk geen telefoon op tijdens consulten.
Komentar